Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
V
V-snit

Silhuet, som kendetegnes ved et stærkt udpræget skulderparti, nedadtil bliver den smallere.

Vadmel

Mat uldstof, kendetegnet ved et løst vævet stof, kraftigt valket.

Vaffelmønster

Vaffelmønstret bomuldsstof, der er opstået ved kvadradisk ordnede ruder.

Valenciennes

Håndkniplet blonde, som kendetegnes ved sin fine formgivning. De flotte motiver stammer fra naturen.

Valkning

Ved en mekanisk, termisk eller kemisk behandling af et uldstof filtrer fibre sig ind i hinanden. Tætheden gør stoffet meget slidstærkt.

Vanissé (strikketeknik)

se plettering

Vask

Mange uld- og bomuldsgarner vaskes efter strikningen for at gøre dem bløde og give dem et fyldigt omfang.

Velour

1.) Blødt stof med en plysagtig overflade. Med forskellige behandlingsteknikker kan man både give dette stof et elegant og et sporty udseende.2.) Uldstof med blød og opkradset luv. Man skelner mellem uldstof med kort, tæt luv, der kaldes ståvelour og flad luv, der kaldes strikvelour.

Velours de panne

Fløjl fremstillet af filamentgarner; kendetegnes ved den skinnende overflade. Fløjlet bliver under fremstillingsprocessen presset (=panner, fr.) i forskellige dessiner mellem bøjler eller valser. Velour de panne er i modsætning til klassisk fløjl ikke et vævestof; det er grunden til, at stoffet er bi-elastisk og fleksibelt.

Velvet

Glat fløjlsagtigt stof, kendetegnet ved en kort luv. Laves fortrinsvis af bomuld.

Velveton

Bomuldsstof, hvis overflade minder om velour. Ved at glatte og slibe retsiden opstår den korte luv. Det har en tæt grundvævning og er meget slidstærkt, og det kan vaskes uden problemer.

Vest

Figurdækkende beklædning uden ærmer. Den klassisk formgivne vest er en- eller toradet, og snittet er formgivet således, at den ender halvt under taljen. Kant og udskæring er spidse, og ærmegabene sidder dybt. Lommer og formgivning varierer efter modetrenden.

Vichytern

Kontrastfuld, som regel tofarvet bomuldstern, hvis mønster minder om et skakbrædt.

Viftelæg

Et eller flere wienerlæg, der lægges oven på hinanden og åbner sig i vifteform fra et bestemt punkt.

Vigoureux

Stof, som spindes af trykt kamgarn. Der opstår et tværgående, diagonalt eller krydsende stribet mønster, som virker meleret.

Vild silke

Vild silke laves i modsætning til den dyrkede silke af vildt levende silkelarver i tropiske regioner.

Vimpelkrave

Stor, flad krave, hvis form minder om en vimpel.

Vintage-look

Meget flot til formgivning er originalmodellerne fra 1950‘erne til 1970‘erne. Men også beklædning som udelukkende er fremstillet eller behandlet på en sådan måde, at det ser ud til at stamme fra den tid, har det navn. Det er værd at bemærke, at, vintage-outfits kan virke meget slidt, men at de på ingen måde giver et brugt indtryk.

Viskose

Kunstfibre af cellulose, som er udvundet af naturlige råstoffer. Viskose får stof til at føles blødt og smidigt. Fordel: Viskose har behagelig bærekomfort, farveægthed og lysintensitet, glans og føles køligt og er smidigt. Ulempe: lav vådstyrke (behandling: modificeret viskose, f.eks. modalfibre).

Voile

Fransk = slør. Stof med lærredsbinding, som regel bomuld, men kan også være af uldkamgarn (uldvoile). Stoffet er gennemsigtigt og har en kornet overflade, som opstår ved at anvende hårdt spundne garner.

Volant

Volant er en påsyet flæse på et tekstilprodukt. Den adskiller sig fra ruchen ved, at volanten har et cirklelformet snit. Derved får den et bredere fald. En volant er for det meste glat og ikke rynket som en ruche.

Vrangstrik (strikketeknik)

Med denne type strikning skifter der hele tiden mellem en ret- og en vrangstrikket række masker. De to sider ser ens ud, og de vrangstrikkede masker står frem.

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk