Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
S
Safari-stil

Inspireret af de tidligere kolonisters uniformer, der er karakteriseret ved en ret afslappet stil, hvor stilelementerne er skulderklapper, bælter og påsatte lommer. Der anvendes typisk mest farver som kaki og sand.

Sammenføjning

To stykker stof syes sammen med en sammenføjning. Syningen i den færdige udgave er mellem de to stoffer.

Sand-washed

Bomuld, der er maskinvasket kombineret med en særlig behandling, så de behandlede områder bagpå, på knæene og på lommerne får et slidt udseende.

Sandkrep

Klædestof i krepbinding. Ved anvendelse af korte flotterende tråde opnår man en urolig overflade.

Sanforisering

Maskinel behandling, der forebygger krympning af tekstiler (sikrer krympeægthed).

Sarongbuks

Buks i vidt snit, der er fremstillet af et stof med flot fald. Med en karakteristisk slå om-effekt, hvor buksen for det meste bindes med en knude i linningen.

Sarouel-buks

Et specielt buksesnit. Sarouel-buksen har sin oprindelse i Orienten. Med et karakteristisk dybt skridt, der giver masser af vidde omkring lårene. Fra knæet og ned har denne buks meget smalle ben. Stoffets fald understøtter formen.

Satin

Glat stof i kædesatinbinding, der også har et glansfuldt look. En avanceret væveteknik gør det muligt, at stoffet får to forskellige sider: en helt glat side med kostbar glans (der som regel bliver vendt udad under den videre forarbejdning) og en mere mat og lidt uregelmæssig side.

Satinbinding

Ligner atlasbinding. Der skiftes mellem kæde- og skudatlas eller indvæves atlasbindingsmønstre i grundbindingerne.

Scotchguard-behandling

Forædlingsmetode, der gør stoffet vand- og smudsafvisende.

Setalana

Setalana er navnet på et varemærke for strikvarer af en særlig blanding af 70% ren ny uld (ekstra fin merino), 20% silke og 10% kashmir. Det forener de gode egenskaber fra alle tre eksklusive kvaliteter.

Shetland

Kipervævet stof af strøggarn i melerede farver med hår, der stikker ud af stoffet.

Shift-kjole

Kjole i et lige snit uden indsnit, så den er løs i taljen.

Sikkerhedslomme

Inderlomme på jakker, frakker og bukser, der kan lukkes med velcro, knap eller lynlås.

Sildebenskiper

Kipervævning, hvis forløb går diagonalt til højre nederst og til venstre øverst. Forløbet kan man associere med bogstavet ’Z’.

Sildebensstruktur

Stof vævet i forskudt spidskiper, så strukturen minder om rækker af sildeben. Anvendes til dragter, frakker og buksesæt.

Silke

Uanset om det er ensfarvet, med print, broderi, virket eller vævet – ren silke er en af de mest fascinerende naturkvaliteter, der anvendes til elegante kombinationer, kjoler, skjorter og strikmode. Når natursilke bliver forvasket (mill washed), får den en specielt kølig, blød og mat overflade. Ud over den eksklusive glans, finheden og smidigheden udmærker ren silke sig ved en god isoleringsevne over for varme og kulde og en høj fugtabsorberingsevne. Stoffer og strikmode i ren silke er lige så behagelige som de er smukke og kostbare. Silke forarbejdes til mange forskellige stoffer og er meget anvendeligt.

Silkesatin

Er kostbart stof i satinbinding med glat overflade og strålende glans.

Single-jersey (strikketeknik)

Lige siden T-shirten blev opfundet, har single-jersey været en af de mest populære modekvaliteter. Fin strik, der følger dig i hver en bevægelse, og som er ekstra blød og behagelig mod huden pga. den fine struktur. Alle disse positive egenskaber gør single-jersey til det perfekte materiale til T-shirts, undertøj, nattøj samt sports- og børnetøj.

Sjalskrave

Kraveform, hvor kraven er forbundet med reverset uden syninger.

Skærf

Ikke alt for bredt bælte, med let rynkeeffekt.

Skinny buks

Tætsiddende buks uden pressefolder.

Skjorte

Herreskjorte, kan anvendes solo eller under et jakkesæt.

Skjorte med bindebånd

Skjorte med bindebånd i halsen i stedet for en krave. Båndets ender er så lange, at de kan bindes til en sløjfe.

Skjortebluse

Skjorte, der lægger sig tæt op ad den klassiske herreskjorte, med lige snit, manchetter, skjortekrave og knaplukning.

Skjortejakke

Jakke i et løst snit med skjortekrave og til dels også med påsatte brystlommer, sideslidser og bærestykke på skulderen.

Skjortekjole

Kjole, hvor overdelen består af en skjorte, mens nederdelen enten er udformet i et lige snit eller med vidde forneden. Enten er der kun knaplukning på overdelen eller også er der gennemgående knaplukning. Kjolen bruges med bælte.

Skotsktern

Uld- eller bomuldsstof med storternet mønster i kraftige farver.

Skudkiper

Kipervævet stof, der er kendetegnet ved en flad struktur, hvor vinklen på bindingerne er under 45 o. Det er flotterende skudtråde, der danner denne struktur. Anvendes til jakke- og frakkestoffer.

Slå om-skjorte/-bluse/-kjole

Skjorter, bluser og kjoler, hvis snit er formgivet sådan, at ingen knapper eller anden lukning er nødvendige, bortset fra skærfene, som krydses over hinanden, vikles om taljen og fastbindes.

Slibning

Overfladebehandling af sweatshirts og T-shirts, der gør overfladen dejlig blød.

Slidbånd

Er som regel 1,5 cm bredt og sys i på indersiden af benkanten. Det forhindrer slidskader på bukserne.

Slidset udskæring

Krave med lodret slids og kant. Kraven er udformet således, at den ikke bliver for afslørende, selv om den ikke bliver lukket.

Slidt look

Den færdige beklædning, især jeans-tøj, har fået en ekstra vaskebehandling for at opnå et ’brugt’ indtryk.

Slip-on

Frakke i lige snit med raglanærmer eller dybt tilsatte ærmer. Med skjult knaplukning og meget lille revers som karakteristiske træk.

Slipover

Ærmeløs pullover, forarbejdet med V-hals eller rund halsudskæring; til at bære over skjorter eller bluser.

Snoet mønster

Specielt forskudt mønster, hvor masker krydses, så der opstår en snoning.

Snøre

Usynligt indvendigt bånd, snøre, gummi eller bælte i løbegang. Regulerer modellens vidde.

Softshell

Softshell-jakker er som regel ekstremt lette og komfortable, men giver alligevel de fordele, der er forbundet med at have to lag i ét produkt: for det meste vindtæt funktionsstof udvendig og fleece eller tynd velour med god fugtabsorberingsevne indvendig.

Spadekrave

Trapezformet krave med blødt fald.

Sparkling-effekt

Indarbejdelse af perlon eller nylongarner, der får stoffet til at glitre i dagslys og kunstig belysning.

Spencer

Kropsnær jakke uden skød, der går ned til taljen.

Spidskiper

Variation af kipermønster, karakteristisk er siksaklinjerne på skrå eller på langs. Dette mønster anvendes til damehabitter, nederdele og frakker. Bindepunktet er den kiperbinding, som fører linjerne sammen i en spids.

Sportsjakke

Kort jakke i afslappet snit. Karakteristisk er det kasseformede snit, det dobbelte bærestykke (jakkens model) og de smalt skårne, indsatte ærmer.

Stiklomme

Lodret listelomme eller paspoleret lomme.

Stikninger i håndsyet look

Kantsyning, der er udformet med længere, afbrudte sting. Som navnet siger, henviser det til disse dekorative, lyse kontraststings håndsyede look.

Stof til indlæg

En fladvævning med løse fibre indlagt. For at sikre og gøre en beklædning anvendelig fastgøres et indlæg. Det anvendes som fiksering.

Stola-krave

Krave, der dækker skulderen ligesom en stola

Stone-washed

Behandlingsmetode til jeanswear, hvor de færdigsyede beklædningsgenstande forvaskes sammen med pimpsten, hvilket giver et meget karakteristisk udseende.

Strengfarvning

Farvning af garner i strengform. Det uskyllede og endnu ikke forarbejdede materiale optager farven specielt godt og jævnt.

Stretch

Stoffer, der gøres elastiske ved at iblande elastiske fibre. Muligheder: Stoffet kan være elastisk i bredden, elastisk i længden og bi-elastisk.

Stretchindsats i linningen

Et specialstof i vlieseline, der stryges på linningen. Linningen får lidt ekstra stabilitet men følger alligevel alle kroppens bevægelser.

Stribemønster (strikketeknik)

Mønsterdessin, der opstår ved at strikke med forskellige farver efter hinanden.

Strik med faldemasker = Halv ’løbemaske’-rib (strikketeknik)

Strikketeknik, hvor man ved at springe enkelte pinde over skaber en ribeffekt. Varen er mere stabil og mindre elastisk end »ægte« ribstrikning.

Strikkefasthed

Antal maskerækker på 10 cm. Vigtigt kendetegn med henblik på at holde en konstant kvalitet i forbindelse med fladstrik.

Strikket frotté

Strik, der er kendetegnet ved en meget blød beskaffenhed. Ved fremstillingen anvendes der en ekstra tråd, der giver meget ensartede frottéløkker på den ene side.

Stropbuks

En moderne fortolkning af den oprindelige skibuks, der som regel udføres i elastiske stofkvaliteter.

Strygefri behandling

Hører ind under kemisk behandling af bomuld med kunstharpiks. På grund af fibrenes effektive sugeevne og evne til at optage fugt har bomuld tendens til at krølle. Denne sugeevne begrænses med behandlingen med kunstharpiks.

Strøggarn

Fremstillet af råmaterialer med korte fibre, der ikke er kæmmet. I modsætning til kamgarn et garn, hvor fibrenes placering er lidt mere pjusket og tilfældig. Det giver en ulden og uregelmæssig overflade. Dette garn anvendes især i vinterkollektionerne til grovere dele.

Superwash

En forædlingsmetode, der anvendes til produkter af ren ny uld. Ulden gøres filtfri og let at holde, så den kan maskinvaskes ved 30°C skånevask. Superwash-behandlingen er permanent og ændrer ikke på de egenskaber, der er kendetegnende for ren ny uld.

Supima®

Supima er en forkortelse af ’Superior Pima’, der er ekstra langfibret bomuld. Den anvendes til tekstiler og beklædning af 100% amerikansk Pima-bomuld og kontrolleres løbende af bomuldsdyrkernes sammenslutning. Pima-bomuld giver pga. finheden og de lange fibre førsteklasses bomuldsfibre. Den anvendes til at spinde fine garner, der kan strikkes eller væves til fine og luksuriøse stoffer. De ekstra fine og lange fibre betyder, at bomuldens specielle egenskaber såsom hudvenlighed, blød komfort, kølende effekt, stor fugtabsorberingsevne og åndbarhed rigtig kommer til deres ret i samtlige slutprodukter. Supima er et registreret varemærke.

Svidning

Forædlingsmetode, der anvendes til bomuld. Ved denne metode svides de små fiberender, der stikker ud fra garnet, af ved hurtigt at føre stoffet forbi en gasflamme. Det gør stoffet glattere og mindre fnugget, og det forhindrer pilling.

Swingnederdel

Swingnederdelens snit er en cirkel. Giver nederdelen masser af strut.

Sympatex

En speciel behandling, der primært anvendes inden for fritidsbeklædning. Jakker med Sympatex-behandling er vandafvisende, vindtætte og samtidig åndbare.

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk