Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
P
Pailletter

Små funklende kunststofelementer. Disse anvendes til pynt på dametøj og bliver enten stukket eller limet på. Ofte sørger de for, at en beklædningsdel får en helt speciel udstråling.

Paisley

Betegnelse for et abstrakt, dekorativt stofmønster, der i grundformen forestiller et spidst, rundbuet blad.

Paletot

Elegant, en- eller toradet kort frakke med fløjlsbelagt reverskrave. Udformet i et kropsnært snit og udstyret med klaplommer.

Panama

Åbent vævet stof, der på grund af panama-bindingen, en flertrådet lærredsbinding, har en fremtrædende kvadratformet bindingsstruktur (afledt fra Lærredsbinding).

Panamabinding

Stof, der er kendetegnet ved et mønster i én og samme størrelse. De opstår ved at to eller flere kædetråde som ligger ved siden af hinanden følges ad og danner bindingen med to eller flere skudtråde.

Paraplynederdel

Klokkeformet nederdel med moderat vidde. Karakteriseret ved åbne læg og biser, der får nederdelen til at folde sig ud som en paraply.

Pareo

Stort skørt til at slå om kroppen til strandbrug. Pareo’en er afstemt efter badetøjet og kan vikles omkring hofterne eller bindes med en knude over brystet.

Parka

Sporty jakke, der når til låret eller ned til knæet med løbegang i taljen, i ærmekanten, på hætten og ved kanten forneden. Karakteristisk for stilen er bælg- samt lynlåslommer.

Paspoleret lomme

Integreret lomme, der er kantet med to smalle stofkanter. Lommedesignet kan afhængigt af modellen være udformet på diverse måder.

Paspolering

Belægninger ved kanter og sømme. Den mest anvendte belægning på bukser: som kant ved lommeåbningen.

Peau de Pêche (ferskenhud)

Stof med opruet og silkeblød overflade.

Pelerineærme

Relativt langt ærme med klokkeformet fald.

Pelerinekrave

Løs eller fastgjort capekrave, der falder omkring skuldrene og delvist dækker ærmepartiet.

Pencilnederdel

Meget stram, lige, oftest knælang nederdel.

Pepita

Lille mønstertern vævet i kiperbinding; det karakteristiske mønster er udført i sort/hvid, jf. Hanefjed

Perlestrik (strikketeknik)

I perlestrik strikkes hver omgang, så de forskellige masker kommer til at sidde forskudt i forhold til hinanden (ret over vrang). Således dannes der på forsiden tydelige, små hvælvede retmasker (en ’perle’). Denne strikketeknik anvendes især til fremstilling af tykke vintersweatere.

Permanent pressefold

Pressefold, der er fikseret i stoffet ved en kemisk behandling af uldstoffet.

Petticoat

Stærkt posende underskørt. Er typisk udført med fremtittende blondesømme, flæser samt pyntestikninger.

Pigmentfarvestoffer

Pigmentfarvning foregår ved, at farvestoffer bliver anbragt på stoffet ved hjælp af bindemidler. Pigmentfarvede stoffer bør udelukkende vaskes med et finvaskvaskemiddel, da der ved anvendelse af et almindeligt hovedvaskemiddel ved temperaturer over 60°C frigives ilt, der angriber pigmentfarverne.

Pilling

Fnugdannelse på stoffer og strikvarer som følge af gnidning.

Pilotjakke

Blouson fremstillet af skind. Kendetegnende for modellen er tovejslommerne på jakkens forstykke såvel som den typiske lille lomme på det venstre ærme. Ofte er pilotjakker designet med en aftagelig pelskrave.

Pilotskjorte

Kropsnær skåret herreskjorte med lommer og skulderstropper.

Pima Cotton = bomuld

Meget fin, langfibret bomuld fra Peru. For at beskytte fibrene bliver Pima Cotton plukket med hånden.

Piqué (strikketeknik)

Piqué (ofte også skrevet piké) er et let stof med vaflet eller kornet overflade. Materialet føles usædvanlig let og behageligt mod huden. På grund af strukturen har piqué samtidig en god sugeevne. Disse praktiske egenskaber gør vævet piqué særlig velegnet til sporty skjorter og bluser, inden for boligtekstiler bliver det anvendt til håndklæder og badelagener til saunabrug. Piqué er det foretrukne materiale til klassiske poloshirts.

Plastron

Smæklignende brystindsats på skjorte eller bluse. Det indsatte stykke er ofte udført med dekorative biser.

Plejelet-behandling

Forædlingsprocesser for at give animalske fibre og cellulosefibre syntetiske fibres egenskaber, så de bliver krølfrie, strygelette, stærkere samt nemmere at vaske - uden at rivestyrken reduceres.

Plettering = vanissé (strikketeknik)

Specialteknik, hvor tråde - under strikningen - kommer til at dække andre tråde. Man skelner mellem to typer: a) Kvalitetsplettering, hvor man udnytter de forskellige materialers egenskaber (fx uld udvendigt og bomuld indvendigt, b) Farveplettering, hvor man ved overdækning af forskellige farver opnår en mønstereffekt = vanissé.

Plisse

Smalle lod- eller vandrette, permanent fikserede læg.

Plisseret solnederdel

Klokkeformet nederdel, hvor sammenpressede læg giver nederdelen det typiske udseende, der minder om en vifte.

Poloshirt

T-shirt i behagelig model med skjortekrave og kort knapliste.

Polyacryl (PAN)

Polyacryl er et helsyntetisk fiberstof med egenskaber, der delvis ligner uldens (fyldigt, varmeisolerende). Af denne grund anvendes polyacryl meget tit i uldblandinger.

Polyamid

Ved fremstillingen af syntetiske kemofibre anvender man råstoffer som fx. olie og kvælstof, der omsættes kemisk. Polyamid er et helsyntetisk fiberstof, der til fabrikation af tekstilprodukter for det meste blandes med naturfibre (Uld, Linned, Bomuld). De mest iøjnefaldende egenskaber ved polyamid er styrke og formfasthed, og de mest kendte mærkenavne er Perlon og Nylon.

Polyester

Fremstilling jf. Polyamid . Polyester er et helsyntetisk fiberstof, der til fabrikation af tekstilprodukter ofte blandes med naturfibre ( Uld, Linned, Bomuld ). De mest iøjnefaldende egenskaber ved polyester er styrke og formfasthed, og de mest kendte mærkenavne er Trevira og Diolen.

Polynosic

’Polymere non synthetic’ er modificerede specialfibre med egenskaber, der nogenlunde svarer til Bomuld; der er tale om cellulose-kemofibre, en gruppe, der hører under modalfibrene. Sammenlignet med Modal har Polynosic to fordele: større styrke og øget formfasthed samt mulighed for Mercerisering. Stoffet ligner tyk, vasket silke med hensyn til udseende, greb og fald, og er langt mindre kostbart.

Poncho

Capeagtig, ærmeløs frakke, der oprindeligt stammer fra den mexicanske nationaldragt. Snittet er meget enkelt, egentlig drejer det sig om et stykke stof eller strik, der er udstyret med en åbning til hovedet.

Pongé

Stof i ren natursilke, der er vævet med lærredsbinding. Kendetegnende for stoffet er dets lette, glatte karakter; materialet er afhaspet, men ikke betynget.

Poplin

Fintrådet vare, der er vævet med lærredsbinding, med glat overflade og behagelige bæreegenskaber. Poplin anvendes især til sporty skjorter eller bluser samt frakker.

Presning

Stoffet føres gennem to ruller under pres, hvorved de overflødige tråde fjernes. Uønskede tråde kan påvirke kvaliteten ufordelagtigt.

Pressefolder

Rynkeeffekt af læg, der opstår ved at folde et læg til højre og et andet til venstre, således at der opstår pressefolder eller plisséer.

Print

Her trykkes mørkere farve på stof, der i forvejen er farvet lyst.

Proteinfibre

Overbegreb for alle fibre af animalsk oprindelse, f.eks. uld og silke

Pufærmer

Lille, stærkt posende ærme med kant forneden.

Pyntestikning

En åben søm dekoreret med yderligere stikning.

Pyramidesøm

Sømmen udspringer fra halsudskæringen og løber i lige eller buet form ud mod sidesømmen.

Påsatte lommer

Applikeres på tøjet uden at skjule dette indgreb. Påsatte lommetyper: listelomme, paspoleret lomme, klaplomme, bælglomme. Se nærmere under de pågældende bogstaver.

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk