Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
M
Madras

Meget fint bomuldsstof vævet i glatbinding. Kendetegnende er de relativt store tern. Farven hvid forekommer aldrig i stoffer i madrastern; dessinet er fortrinsvist uden kontraster.

Manchet

Bred stofkant, der er anbragt nederst på ærmet af en skjorte eller bluse. Manchetter findes i mange forskellige modeller og er – alt efter hvilket design der er tale om – udført med knaplukning. Generelt kan man sige, at man bør være opmærksom på følgende: manchetten bør nå til omkring håndryggen, og ifald man bærer en habitjakke over skjorten, bør manchetten stikke et lille stykke ud under jakkeærmet. Der findes forskellige slags manchetter, der kan inddeles på følgende måde: manchetter med ombuk, sportsmanchetter, kombinationsmanchetter.

Manchet med ombuk

Er tegn på en stilsikker optræden. Manchetten bukkes om udadtil og lukkes ved hjælp af en elegant manchetknap.

Marengo

Uldent stof med 2-5% hvide fibre, der ses som prikker, idet resten af stoffet ellers holdes i mørke nuancer.

Marine-look

Inspireret af søfolkenes beklædning. Stilen er karakteriseret ved den typiske anvendelse af farverne blå og hvid såvel som stribedessins. Guldknapper, maritime kendetegn som fx. ankre og lærred samt små bindetørklæder omkring halsen er vigtige elementer, der er med til at understrege den maritime stil.

Marlene-buks

Opkaldt efter filmstjernen Marlene Dietrich, der som den første bar en buks med lige, vide bukseben. De typiske detaljer for stilen er: læg ved linningen samt opslag.

Maske

En maske er en fibersløjfe, der sammen med andre masker danner en stabil, sammenbundet struktur.

Matelassé

Franz. matelasser= betrække. Dobbeltvævet stof af bomuld og silke. Med karakteristisk reliefmønster, der ved hjælp af forarbejdning med ekstra skudgarn kommer til udtryk på en ekstra plastisk måde.

Matrosbluse

Med den kendte matroskrave i skulderbredde, der fortsætter i et bundet slips. De karakteristiske farver er hvid og blå.

Meleret garn

Kamgarn eller uspundet uld, det vil sige materiale i forskellige farver som det ser ud inden den egentlige spindeproces (fx giver 50% hvidt og 50% sort materiale en grå nuance). Bør ikke forveksles med moulinégarner.

Membran

Spindelvævstynd folie, der anbringes mellem yderstof og for. Herved opnår man fx på overtøj en vind- og vandtæt overfladekvalitet, uden at det går ud over åndbarheden.

Mercerisering

Efterbehandling af bomuldsgarner og –stoffer ved behandling med natronlud. Merceriseret bomuld opnår høj fasthed og tæthed såvel som en blivende glans – også efter vask.

Merino

Denne uldtype, der kommer fra merinofåret, er af fin til meget fin kvalitet. Ulden er stærkt kruset og har et blødt greb. Merino er en yderst eksklusiv uldkvalitet.

Mikrofibre

Kemifibre, der hører til Polyester – eller Polyamidgruppen. Yderst fine tekstilfibre, hvor finhedsgraden skal være mindre end 1dtex (10.000 m fibre vejer 1 g). Fordel: disse tekstilfibre hører til de mest robuste fibre, er yderst smidige og behagelige og har et silkeagtigt greb.

Milano rib (strikketeknik)

Mønsterstrik, hvor 1 række ret/ret afveksles med 2 rækker ret/vrang. Retstrikningen bliver presset udad, således at dette strikmønster giver en ’tværstribet’ effekt. Meget stabil og formfast strik.

Mill Cure

(mill = mølle, cure = behandling) Efterbehandling med henblik på tekstilforædling. Stofegenskaber: næsten strygefrit, formfast og vaskbart. Stoffet bliver inden den videre konfektionsfremstilling imprægneret med en speciel kunstharpiks og derefter tørret ved meget høje temperaturer. Under behandlingen danner fibrene en ny molekylær forbindelse med kunstharpiksen. Ved hjælp af denne behandling opnår varen de ovennævnte egenskaber, uden at Bomuldens egne egenskaber ændres nævneværdigt.

Mill Washed

Efterbehandling af tekstiler til sportsbeklædning. Yderstoffet bliver forvasket diverse gange på væveriet. Efter denne behandling krymper materialet ikke yderligere, og behandlingen resulterer endvidere i et blødt greb samt en afslappet overfladestruktur.

Mille fleurs

Mille fleurs er fransk og betyder ’tusind blomster’. Dessin med et hav af små blomster, der er strøet tæt og regelmæssigt over stoffet.

Modal

Modal er cellulosefibre, der er fremstillet af kemisk vej, og kaldes også ofte modificeret (forbedret) Viskose, idet fibrene er bløde og samtidig meget stærkere. Sammenlignet med viskose har modal en forbedret rivefasthed og slidstyrke. Modalfibre har bomuldens egenskaber og bliver derfor ofte anvendt i materialemiks til førsteklasses kvalitetsprodukter. Derudover har bomuldsmodal et elegant greb og en fin glans.

Mohair

Mohair er angoragedens fine, langhårede uld (ikke at forveksle med angora, der er uld fra angorakaniner). Mohair er dejlig let og vidunderlig varm. Ulden anvendes til eksklusive strikbluser samt halstørklæder.

Moiré

Fransk moiré = vandglans. Der er ofte tale om stoffer, der er fremstillet af silke eller kunstfibre. Kendetegnende for stoffet er det typiske mønster, der minder om årerne i træ eller bølger på vandoverfladen. Det fine flammemønster opstår ved at presse to lag af det rillede basisstof hårdt mod hinanden gennem gloende, cylinderformede valser. Da rillerne ikke løber helt parallelt med hinanden, opstår der på de steder, hvor de krydser hinanden flade, skinnende partier. Rillerne forskyder sig tilfældigt, og af denne grund opstår der aldrig et regelmæssigt mønster.

Mokkasiner

Bløde sko uden hæl i vildtskind, der oprindeligt kan føres tilbage til de nordamerikanske indianere. En typisk detalje er den gennemgående, meget elastiske sål.

Montana-udskæring

Den dybt udskårne krave skaber en flot oval halsudskæring og sørger på denne måde for en meget flatterende effekt.

Mouliné

En tråd af diverse enkelttråde i forskellige farver. Farveeffekten anvendes som mønster. Mouliné-effekten kan også opnås, hvis forskellige garner blandes på strikkemaskinen (= melere). Bør ikke forveksles med melerede garner. Ved anvendelse af moulinétråde (forskelligt farvede garntråde) opstår der et nistret stof.

Mull

Bomuldsstof, der er vævet i glatbinding. Den typiske overflade opstår ved den meget løse binding af kæde- og skudtråde.

Multi Gauge (strikketeknik)

Specifik strikketeknik, hvor forskellige dele kombineres direkte med hinanden i en og samme strikmodel. Denne fremstillingsteknik kræver specialmaskiner.

Musselin (Mousseline)

Musselin er et glatvævet stof af bomuld, uld eller viskose. Typisk for stofkvaliteten er de bløde fibres fine, dunede overflade. Musselinstoffer er usædvanlig lette og luftige og anvendes derfor især til sommermode.

Mærke til materialemiks med uld

Kvalitetsmærke til materialemiks af uld og andre tekstilfibre, som mindst indeholder 60% ren ny uld. Det er et lovkrav, at det præcise uldindhold og alle iblandede fibre er angivet i procent (den tyske lov om tekstilmærkning, TKG).

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk