Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
F
Facon

Den form og udformning, som tøjet har; snittet.

Faconbånd

Smalt ensfarvet eller flerfarvet, buet eller takket bånd af bomuld eller kunstfibre. Anvendes til beklædningsdele i dirndl- og folklorestil.

Faconné

Stoffer med små skaftmønstre, der hæver sig op over stoffet.

Faconstrik = fully fashioned

Strikvarer får navnet faconstrik, når alle enkeltdele er formstrikkede.

Fade out

Kendetegn for stoffer inden for jeans-genren, der har fået er slidt look ved hjælp af bestemte vaske-, farve- og trykteknikker.

Fadermorder

Høj, stivet og opretstående skjortekrave, hvis snipper er knækkede. Nutidens designere nyfortolker til stadighed den meget formelle krave fra det 19. århundrede.

Fagarasilke

Natursilke fra atlasspinderen, der findes i Østasien. De stapelfibergarner, der udvindes, spindes til schappesilke og bourettesilke.

Fancy-denim

Jeansstof, der ved hjælp af smarte mønstre eller print er ændret kraftigt i forhold til dets oprindelige udseende.

Fancy-garn

Se effektgarn.

Fancy-velour

Fløjl, der er karakteriseret ved skiftende ribber i forskellig bredde eller skift mellem opskårne og uopskårne ribber.

Fangstrikning (se også perlefang) (strikketeknik)

Ved fangstrikning strikkes der i første række foran skiftevis en ret og en vrang maske. I anden række er det omvendt, så der strikkes ret over vrang og vrang over ret. Derved fremhæves maskerne. Fangstrik er tungere end ret/retstrik og har en tendens til at udvide sig.

Fantasy-tweed

Dekorativt stof, der er fremstillet af eksklusive effektgarner, i fantasifulde farve- og bindingskombinationer.

Farveægthed

Den modstandsdygtighed, som farvninger og print har over for påvirkninger som følge af fabrikation og brug. I forhold til fabrikation kan der f.eks. være tale om syreægthed og alkaliægthed, mens der i forhold til brug er tale om slid-, vand-, vaske-, lys-, vejr-, havvands-, stryge- og opløsningsmiddelægthed.

Farvning

På det tekstil, der skal farves, påføres der en flydende farvestofopløsning ved hjælp af tekstilhjælpemidler som salte, alkalier og syrer. Farvestoffet indgår en holdbar forbindelse med tekstilet under indvirkning af varme i en passende virketid.

Faux uni

= falsk ensfarvet. Stof, der virker ensfarvet, selv om der er anvendt garner af forskellig farve. Man bliver først opmærksom på farvespillet ved nærmere eftersyn.

Feston

Kantbånd med buet kant eller rankeformet udsmykning.

Fichu

Stort tørklæde til at dække halsudskæringen. Anvendes som et dekorativt element til mange folkedragter, hvor det enten er fast påsyet eller bæres løst over skulderen.

Fieldjacket

Soldaternes kampjakker har været forbilledet for denne tro kopi af originalen, der er fremstillet af kraftig poplin eller gabardine. Jakken holdes for det meste i de olivengrønne nuancer, der er karakteristisk for originalen.

Figureret stof/figuré

Fransk = forsynet med mønstre. Større bindingsmønstre i jacquard- eller skaftvævning.

Fil-á-fil

Fransk = tråd ved tråd. Tæppeformede småmønstre, der opstår ved anvendelse af skiftevis lyse og mørke kæde- og skudtråde. Anvendes til dragter og buksesæt.

Filet

Fransk = tynd tråd, net. Tyl, der er forsynet med kvadratiske åbninger. Er som regel velegnet til broderier.

Filigranmønster

Inden for moden fint tegnede mønstre med ornamenter, arabesker og spiralmønstre. Begrebet stammer fra smykkebranchen. Her kaldes fine udsmykninger med guld- og sølvtråde i slyngede mønstre for filigran.

Filt

Tekstil, hvis struktur opstår ved filtning af uld fra får og forskellige andre dyr under påvirkning af tryk og fugtig varme.

Fin gabardine

Stof med fine diagonale ribber.

Fineliner-skjorte

Skjorte med meget fine striber. Striberne opstår ved, at der anvendes to til fire farvede garner i skudtråden.

Finette

Bomuldsstof i kiperbinding, der er opkradset på vrangsiden, og som ofte er forsynet med dekorative print. Anvendes til varmt nattøj og skjorter.

Finhed

Finhedsbetegnelsen for en strikkemaskine eller trikotagemaskine angiver, hvor mange nåle der er på 1 engelsk tomme (25,4 mm).

Finish

Sidste trin i tekstilforædlingen med henblik på at opnå det ønskede udseende og den ønskede overfladestruktur. Finishen giver stoffet særlige egenskaber. F.eks. kan overfladestrukturen ændres ved slibning, sandblæsning eller opkradsning.

Finrib/dobbelt ribstrik

Mest kendt i forbindelse med undertøj, men anvendes også til T-shirts. Finrib: superkæmmet med fin, glat struktur. Dobbelt ribstrik: superkæmmet, dobbelttvundet, elastisk og formfast.

Fisherman-jakke

Lang jakke i lige snit. Jakken har en olieret, voksbehandlet overflade med PU-belægning, der gør den meget vejrbestandig.

Fisherman-stil

Tøjstil, der minder om det tøj, som fiskere bruger. Typiske stilelementer er strik og høje lynlåskraver samt rullekraver, der kan åbnes med lynlås eller knapper, i traditionelle blå farver. De strikbluser, der er typiske for denne stil, kaldes også islændertrøjer.

Fishtail

Lille tilsat slæb, der anvendes på lange, smalle aftenkjoler.

Fiskerbuks

Buks med trekvarte ben, slidser under knæet og bekvem vidde.

Fitness-wear

Beklædningsgenstande, der er udformet således, at de er specielt velegnet til, at man dyrker sport i dem. De skal først og fremmest være funktionelle, men må også gerne have et spændende design.

Five-pocket-jeans

Sporty buks og klassiske jeans uden læg ved linningen, der har fået navn efter antallet af lommer, nemlig to baglommer samt to stiklommer og en lille møntlomme foran.

Fladstrik (fladstrikkemaskine)

Som regel en strikkemaskine med to nålelejer til fremstilling af strik i forskellig finhed og med mulighed for forskellige mønstre i flere lag. Fladstrik er også et gængs overbegreb for strikbluser og strikjakker (i modsætning til T-shirts og sweatshirts).

Flagermusærmer

Kimonoærmer med en speciel form, hvor de er skåret så bredt under armen, at de når helt ned til taljen eller hoften. Ærmet bliver smallere ned mod håndleddet.

Flagfarver

Klare farver, der ikke er nedtonet. For det meste rød, blå, gul og grøn.

Flammé

Stof af særlige effektgarner. Når der anvendes flammégarner som skudtråde, opstår den typiske tværgående struktur med fortykkelser, der har et meget karakteristisk udseende.

Flannel

1.) Stof i lærreds- eller kiperbinding med en fnugget overflade, der er opkradset på én eller begge sider. Let til middelkraftigt stof i bomuld, uld eller halvuld, der holder godt på varmen.2.) Overbegreb for stoffer, der er opkradset eller valket på den ene side eller på begge sider. Den nøjagtige betegnelse afhænger af hvilket materiale, det er fremstillet af, f.eks. kamgarnsflannel, strøggarnsflannel.

Flared leg

Engelsk = med vidde. Trompetbuks med stor vidde i buksebenene, der også betegnes som ’Bell Bottom’.

Flat

Engelsk = flad. Fladt bomuldsstof. Anvendes som alternativ til denim. Som eksempler kan nævnes gabardine, poplin, kanvas og twill.

Flatfront-buks

Engelsk = flad front. Buks, der er flad omkring mave og hofter. Her er der ikke anvendt læg ved linningen for at skabe ekstra vidde.

Flatlocksøm

Funktionel og dekorativ søm til elastiske stoffer. Kendetegnet ved tråde, der krydser hinanden på undersiden, så de åbne stofkanter dækkes, og to parallelle stukne linjer eller dekorative krydsede tråde på oversiden.

Fleece

Voluminøst strøggarnsstof, der er kendetegnet ved en lang luv. Fleece fremstilles som dobbeltvævet stof eller med bindinger, hvor der anvendes to kæde- og skudsystemer. Anvendes til frakker og jakker.

Flockprint

Det ønskede mønster opstår ved, at der først påtrykkes klæbemiddel og herefter det materiale, der skal klæbes på. Resultatet bliver et velouragtigt, plastisk reliefmønster.

Flocktryk

Ved hjælp af en skabelon anbringes der klæbemiddel på stoffet, hvorefter der påføres helt småtskåret fibermateriale (fiberstøv), som man ved hjælp af to elektriske poler får vendt således, at det klæbes lodret på stoffet.

Florale mønstre/motiver

Flora = planteriget. Mønstre og motiver fra planteriget såsom blomster, græsser, ranker og blade anvendes som designelementer.

Flotteringer

Flotteringer opstår, når nåle tages helt eller delvist ud af brug, så tråden ligger uforarbejdet på bagsiden af stoffet. De afgrænses til siden af masker og løkker.

Flyverjakke

Flyveruniformer har dannet det designmæssige forbillede for denne korte jakke, der er forsynet med lynlås, kanter og stiklommer.

Folklorestil

Engelsk = folkets visdom. Her realiseres elementer fra alverdens folkedragter i tøjstilen.

Fond de Robe

Bred strop på dameundertøj og -nattøj, der for det meste er forsynet med feston (feston = blomsterguirlande) eller blonder. Udsmykningen fortsættes som regel hen over brystet.

For

Strik eller trikotagevarer med en fin, glat retside og en meget fyldig vrangside.

Forarbejdning med åbne kanter

Forarbejdningsvariant, hvor forbindelsessømmene er synlige. Kanterne bliver hverken afsluttet eller ombukket.

Forbindelse

Betegnelse for den allermindste enhed i bindingen, der hele tiden bliver gentaget. Generel betegnelse for den mindste mønsterenhed, der hele tiden bliver gentaget.

Forskudt fangstrikning (strikketeknik)

Afledt af fangstikning, hvor der opstår en zigzagstruktur ved forskydning af nålelejet (f.eks. forskudt knæfang).

Forskudt mønster (strikketeknik)

Strukturstrik, som opstår ved omvikling af masker og forskydning af opmaskenåle.

Foulé

Uldstof med en meget fin overflade med kort fiberluv. Fremstilles for det meste med kædetråde af kamgarn og skudtråde af strøggarn. Ved fremstillingen foretages der ofte en opkradsning af stoffets retside med efterfølgende valkning. Det giver et stof, der er velegnet til elegante dragter og buksesæt.

French cut

Benudskæring, der går højt op i siden, på trusser og badedragter.

French knickers

Nostalgisk dameunderbuks, der går op i taljen, med vide, halvlange ben. Der anvendes ofte blondekanter som designelementer.

Fresko

Kamgarnsstof i lærredsbinding. Stoffet får en porøs, kornet overflade, idet der anvendes hårdt spundne, ensfarvede eller moulinerede flertvundne garner.

Frisé

Fransk = rynket, kruset. Klædestof af fine effektgarner, der giver en let kornet overflade med rynkeeffekt.

Frotté

Ved at løkkevæve bomuldsstof på én eller begge sider bliver stoffet meget blødt og voluminøst, og samtidig er stoffet dejligt varmt og åndbart og kan optage fugt. Anvendes til håndklæder, badekåber samt sports- og fritidstøj.

Frottéløkke

En frottéløkke er en løkke, der lægges ind i nålehovedet sammen med masken fra den forrige række, således at den forrige maske trækkes i længden.

Frotterstof

Stof med en karakteristisk ujævn overflade, der også har et kruset udseende og en kornet overfladestruktur.

Fuchsia

Farvebetegnelse, der har fået navn efter planten Fuchsia, der tilhører natlysfamilien. Farvespektret går fra violet over rød til pink.

Fugleøje

Kamgarnstof med typisk prikmønster.

Full brogue

Klassisk herresko med avanceret hulmønster. På semi-brogue sko er hulmønsteret lidt mere enkelt.

Full fashion

En strikvare, hvor delene er strikket i facon.

Funktionsundertøj

Undertøj, der har direkte kropskontakt, og som har den funktion, at det transporterer fugt væk fra kroppen, så man undgår at føle sig våd og kold. For eksempel sports- og termoundertøj.

Fustagno

Oprindeligt en betegnelse for bomuldsstof, der er opkradset på den ene side, men anvendes i dag om alle former for opkradset bomuld.

Fåreham

Hud fra får efter klipning.

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk