Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
D
Damask

Vævet stof fremstillet af merceriseret bomuld af højeste kvalitet. Disse stoffer er kendetegnet ved avancerede mønstre med figurer eller ornamenter, der opstår ved skiftevis at anvende kædesatin- og skudsatinbinding

Dampbestandighed

Af betydning for tekstilforædlingen og for slutproduktets strygeevne. Viser bestandigheden over for farvning og tryk.

Dampning

Frisk påførte eller påtrykte farvestoffer fikseres i en atmosfære af mættet damp.

Dandy-look

Inspireret af de engelske dandies fra det 19. århundrede. Karakteristisk for dette look er de lidt længere jakker eller frakker i smalt snit, silkeveste, silketørklæder og hvide skjorter med kalvekrøs eller flæsebesætning.

Débardeur

Kort, kasseformet strikbluse uden ærmer. Bruges over bluser og skjorter.

Dégradé

Ensartet farveforløb inden for et stykke stof fra lys til mørk nuance af samme farve eller skiftende mellem forskellige farver. Denne effekt kan opnås ved farvning eller ved at strikke med garner i forskellige farver.

Degummering

Fjernelse af farvestoffet fra råsilke. Det vægttab, der opstår som følge heraf, kan udlignes igen ved efterfølgende at betynge silken.

Dekatering

Behandling af stoffer med damp, så de genvinder deres naturlige fugtighedsindhold. Desuden mindskes den glans, der opnås ved presning.

Délavé

(se Fade Out )

Delingssøm

Et beklædningsstykkes stylingsøm.

Denim (blå denim)

Betegnelse for et slidstærkt bomuldsstof, der for det meste er blåt, og som er vævet med kædekiperbinding. Anvendes til fremstilling af jeans. Vægtenheden for denim angives i ounce (oz).

Dessin

Mønsteret på et stof.

Digitalprint

Det ønskede motiv overføres direkte fra computeren til trykmaskinen, og der er således ingen grænser for, hvilke motiver der kan påtrykkes.

Dinner jacket

Typisk sommersmoking, kendetegnet ved en hvid jakke og hvidt revers. Den kombineres altid med en sort buks.

Dior-læg

Foret slids på midten bag på nederdele i smalle snit. Det kvadratiske stofstykke, der er identisk med det stof, som nederdelen er lavet af, anbringes på underskørtet.

Diplomatfrakke

Dobbeltradet, knælang herrefrakke i taljeret snit. Med tilsat skød som en typisk detalje (så underdelen er forbundet med taljen). Diplomatfrakker fremstillet af mørkt stof kombineres i dag med smalle bukser og anvendes også gerne i damemoden.

Direkte print

Et stof, der i forvejen er farvet eller bleget, påføres et trykt motiv direkte, således at den endelige farvenuance her opnås ved at kombinere den oprindelige farve med den påtrykte farve.

Dirndl

Egnsdragt, der stammer fra Alperne. Den er karakteriseret ved en dirndl-skjorte med pufærmer, korset med snøre, mønstret nederdel og det typiske forklæde. Materialevalget er forskelligt alt afhængigt af anledningen.

Dobbelt kiper

Dette stof er vævet af kraftige garner. Kiperne dannes af mindst to hævninger og sænkninger af kædegarnet. Dobbelt kiper kan være ligesidet eller uligesidet.

Dobbelt krave

Kraver, hvor kravehjørnerne i forskellig størrelse er placeret separat ovenover hinanden.

Dobbeltstof

Stof af kraftige kamgarner, der anvendes til klassiske dragter og buksesæt.

Dobbeltvævning/double-face

Kraftig vævning bestående af to lag vævet stof, der bliver tæt forbundet med hinanden under vævningen. Selve motivet er identisk på begge sider af det vævede stof, men de to sider kan have forskellig farve.

Dolman-ærmer

Karakteriseret ved en firkantet eller rund ærmetilsætningslinje, der går langt ind på overdelen. Det relativt vide snit og de stukne sømme, der stikker frem, fuldender looket.

Donegal

Sporty stof, der er opkaldt efter sin oprindelse i det nordvestlige Irland, hvor stoffet (der overvejende bindes med lys kæde- og mørk skudtråd) får en tweedagtig karakter og et levende, friskt look.

Doupion

Silkestof vævet med lærredsbinding, hvor stoffet får en urolig karakter, fordi der anvendes garner af vild silke, der ikke er afbastet.

Dragt

En dragt består som hovedregel af to dele, nemlig en blazer og en nederdel. Begge dele er fremstillet af samme materiale og suppleres ved at kombinere med en skjorte, en bluse, en T-shirt eller en body.

Drapé

Meget fint stof af uld fremstillet med satinbinding. Det foretrukne valg til selskabsbeklædning.

Draperet skjorte

Romantisk skjorte med masser af draperinger.

Drapering

Stoffet rynkes sammen i bløde læg afhængig af designidéen. Draperinger anvendes for at forme en beklædningsgenstand og gøre den smukkere og mere dekorativ.

Duchesse

Fransk = hertuginde. Vævet stof i kædesatinbinding af silke, halvsilke og syntetiske filamenter, der typisk er meget tætvævet og meget glansfuldt.

Duffelcoat

Kasseformet kort frakke, med karakteristiske detaljer som hætte, pindeknapper og store påsatte lommer. Markante pyntesømme og skindbesætninger i forbindelse med overdelsmaterialer som valket uld eller loden giver frakken det typiske sporty og let stringente look.

Duvetine

Blød bomuld, der er vævet med skudsatinbinding, og som er kendetegnet ved en stump, velouragtig overflade, der opnås ved en opkradsning eller slibning af stoffet, efter at det er vævet.

Dyreprint

Påtrykt mønster, der ligner dyreskind. Mønstrene ligner oftest leopard-, tiger- og girafskind, men man prøver også at genspejle den vilde natur med slange- og krokodilleskindsmønstre.

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk