Shop smartere - med PETER HAHN-appen. Klar, enkel, hurtig.

Installere

Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra PETER HAHN, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Æ
B
Baby-alpaka

Den fineste alpakakvalitet. Denne kvalitet er væsentligt blødere end alpakauld og har en silkeagtig glans. Baby-alpaka kommer kun fra ungdyr eller beskyttede områder på udvoksede alpakaers krop.

Baby-doll

Lille kjole, ofte med rucher på bærestykket, med små pufærmer og flæser. De foretrukne farver er pasteller.

Ballonnederdel

Nederdelens vidde bliver trukket ind i taljen og kanten forneden, så skørtet ’pustes op’.

Ballonsnit

Silhuetten er kendetegnet ved at have runde konturer. Ballonsnittet forekommer typisk i blousonjakker og parkaer. Ballonsnittet er kendetegnet ved at have overskårne skuldre samt raglanærmer med rundt fald, løbegang med snøre i taljen eller i kanten forneden.

Bandana

Lille tørklæde på 45x45 cm, der tidligere kun havde mønster på begge sider. I dag fås bandanaer med mange forskellige mønstre i mange forskellige farver.

Banenederdel

Nederdel, der består af symmetriske aflange baner, der bliver bredere fra linningen og nedefter.

Barbour-jakke

All weather-jakke opkaldt efter producenten. Denne jakke er fremstillet af olieret eller gummieret bomuld (oilskin) med et ternet eller afknappeligt inderfor.

Basics

Basisdele i garderoben, der anvendes hele tiden og kan kombineres med mange forskellige dele.

Baskerhue

Hovedbeklædning i uld eller filt. Ligner en baret og stammer trods navnet ikke fra Baskerlandet men fra naboregionen Béarn. Ofte med en lille knap i midten.

Batist

Et tyndt, fint og transparent stof, der ofte fremstilles af bomuld eller fine blandingsgarner. På grund af stoffets fine struktur anvendes det især til fint undertøj samt dame- og herreskjorter.

Bell bottom-buks

Bell bottom betyder klokkefod på engelsk. Buksesnit, der er kendetegnet ved at have en lav linning, et stramt snit ned til knæet og vidde med svaj.

Bermudashorts

Bestemt type korte bukser, der i dag anvendes som fritids- eller hverdagstøj til begge køn. Benlængden varierer fra lige over knæet til lige under. Opkaldt efter Bermudaøerne.

Betyngning

Det vægttab, der opstår ved afbastningen af for eksempel silke, kan opvejes igen ved at tilsætte metalsalte eller andre kemikalier.

Bh-undertrøje

En undertrøje med formpressede, indsyede, let støttende bh-skåle. Fås afhængigt af modellen også med bøjle.

Bi-color

Generel betegnelse for diskret, tofarvet mønstrede stoffer, især melerede, forskellige garnfarve i kæde- og skudgarn (changeant).

Bi-elastisk

Stof, der er elastisk både i lænden og bredden, og som trækker sig sammen igen.

Big-shirt

Meget lang T-shirt eller skjortebluse med et meget løst snit og store mønstre. Anvendes også som nattøj om sommeren.

Bikomponentfibre

Fibre bestående af to forskellige komponenter, der er fast men dog ikke uløseligt forbundet med hinanden. Komponenterne krymper forskelligt, og det giver fibrene en kruset effekt.

Bindingscrepe

Stof med denne bindingstype er kendetegnet ved at være kornet med en uregelmæssig overflade, og det opnås ved en særlig bindeteknik, hvor der indsættes crepebindinger i stoffet. Handelsnavnet er sandcrepe.

Blackwatch

Originalt skotsk tartanmønster i blå og grøn.

Blandingsmaterialer

Naturfibre blandes for eksempel meget ofte med kunstfibre. Blandingsmaterialer har til formål at afhjælpe negative egenskaber, give specielle effekter og forbedre materialernes egenskaber med hensyn til, hvor lette de er at holde, hvordan de reagerer i brug og hvor stor slidstyrke de har. Bomuld blandes for eksempel med modal for at forene naturfiberens høje sugeevne med kunstfiberens høje elasticitet.

Blazer

Oprindeligt en herreclubjakke, sporty og elegant med et taljeret snit. Blazeren fås enkeltradet eller dobbeltradet og har en reverskrave. Inden for dametøj kaldes alle enkelte jakker, der har et habitlignende snit, for blazer.

Blazerfrakke

Dame- eller herrefrakke i blazerstil. Med reverskrave, vandret placerede klaplommer, smalle ærmer og en- eller toradet knaplukning.

Bleget (denim)

Betegnelse for blå denim, der afbleges med en vasketeknik, hvor der tilsættes blegemiddel.

Blegning

Formålet med at blege stof er at opnå en ren hvid farve ved at fjerne naturfibrenes naturlige farvestoffer.

Blindsyning

Udvendigt på tøjet er nålestikkene og trådene ikke synlige, de er ’blinde’. Blindsting anvendes til opsømning og piqué-syning.

Blouson

Kort jakke, der er kendetegnet ved at have en bekvem vidde, ærmer med manchet og linning.

Boblecrepe

Crepestof med boblelignende struktur på oversiden. Ud fra fremstillingsteknikken kan boblecrepe opdeles i crepe-effekt og cloqués. Ved cloqués afhænger boblernes form og størrelse af bindingen, mens de på stoffer med crepe-effekt er skabt ved udludning eller prægning.

Body-line

Kendetegnet ved et tætsiddende, kropsnært snit eller elastiske materialer.

Bolero

Lille kort, åbenstående jakke, højest ned til taljen. Er kendetegnet ved et ærmeløst snit med krave.

Bomuld

Vegetabilsk tekstilråstof, der dannes af frøfibre fra den subtropiske bomuldsplante, og som består af op til 90% cellulose. Det afgørende for materialets kvalitet er oprindelsesland, renhed, finhed og blødhed. Fordelene ved bomuld er, at fibrene ikke filtrer, er slidstærke og dejligt bløde, tåler høje temperaturer, opsuger fugt, har en høj rivestyrke og er nemme at rengøre. Ulemperne ved bomuld er, at fibrene krymper i vask (anti-krympe-behandling: sanforisering), føles ru (udglattende behandling: svidning), er matte (glansbehandling: mercerisering) og har tendens til at krølle (behandling: f.eks. easy-line-behandling). Batist, frotté, damask og fløjl er typiske bomuldsstoffer.

Bomuldsmærket

Det internationale, beskyttede bomuldsmærke anvendes til entydig mærkning af tekstiler af ren bomuld. Dette mærke garanterer god kvalitet. Tegnet må ikke anvendes til materialemiks med andre fibre.

Bondeskjorte

Skjorte uden gennemgående knaplukning, der tages på ved at trække den over hovedet.

Bonding

1.) Forbindelse af to stoffer ved hjælp af klæbestof. Resultatet svarer til den dyrere doubleface-kvalitet, der er et dobbelt stof med over- og underside (vrang). I begge tilfælde er der mulighed for spændende forarbejdning af vrangsiden.2.) Betegnelse for en egenskab ved stoffer, der opstår ved »bonding« eller »kachering«. Ved denne metode sammenføjes yderstof og for eller kun flere lag yderstof (f.eks ved sammenklæbning). De to komponenter løsnes ved vask (Garment Washed).

Boot cut pants

Buks med svaj og smalt snit omkring hoften og lårene. Glat fald over støvler og støvletter.

Bort

Bånd af bomuld, silke, uld eller kunstfibre, stof eller strik med mønstre.

Bouclé

Uldstof med ujævn overflade, der opnås ved at anvende effektgarner med uregelmæssige, løkkeformede fortykkelser.

Bourettesilke

Også kaldet silkehør, er et stof med markant struktur. Det spindes af korte silkefibre, og det giver et lidt grovere, nopret silkegarn.

Bourettestof

Nopret stof med knuder af bourettesilke i lærreds- eller kiperbinding. Anvendes til damebluser eller dekorationsstof.

Brocheret stof/brochering

Stof med broderilignende indvævninger. Disse motiver dannes ved hjælp af mønstertråde, der vender ved motivets yderkant. Mønstertrådene indvæves kun der, hvor motivet er. En meget tidskrævende væveteknik, der kun anvendes sjældent i dag. For at sænke omkostningerne er det i dag mere almindeligt at brodere mønstrene på stoffet efter vævningen.

Broderet stof

Generel betegnelse. Mønsteret broderes enten med specielle broderimaskiner eller i hånden. Anvendes til dameskjorter, kjoler og aftenmode.

Brokade

Et tungt, eksklusivt stof, der ofte har store mønstre. Tidligere var tøj i brokade forbeholdt adelen og de rige, men opfindelsen af jacquardvævningen har i vid udstrækning demokratiseret anvendelsen af brokade. Fremstilling af brokade er dog stadig relativt kostbart endnu i dag, så dette eksklusive stof normalt kun anvendes til aftenkjoler og boligtekstiler af høj kvalitet.

Budapester

Herresko, der er kendetegnet ved at have et hjerteformet hulmønster på snuden og en klassisk, let rustik forarbejdning. Denne sko er blevet fremstillet i Budapest siden slutningen af det 19. århundrede, og den er derfor opkaldt efter denne by. Der findes også dameskovarianter af Budapester, ofte med blokhæl.

Buks med læg i taljen

Denne buks er kendetegnet ved at have to eller fire læg foran, der giver bekvem vidde omkring hoften og lårene. Både herre- og damebukser.

Buks med svaj

Anvendelse af klassiske buksestoffer som twill, uldstof og gabardine. Ofte i bomuld eller bomuldsmiks, også af uld eller uldmiks. Indhold af elasthan gør bukserne mere bekvemme, og modellerne kan være med læg ved linningen. Bukser med svaj anvendes i hverdags-, fritids- og business-mode.

Buksenederdel

Buks, der på grund af et meget bredt skåret skridt samt anvendelse af flydende stoffer mere fører tanken hen på en nederdel.

Button-down

En type krave på herre- og dameskjorter, hvor flipperne kan knappes fast på forsiden af skjorten.

Byronkrave

Åben krave, hvor hjørnerne er udformet således, at de får et let sving og ekstra vidde.

Bæk-og-bølge

Bomuldsstof med skiftevis glatte og rynkede stofstriber. De rynkede striber opstår ved, at der er forskellig spænding på kædetråden under vævningen eller ved at der efterfølgende påføres stoffer, der får fibrene til at svulme op.

Bælglomme

Påsat, meget rummelig lomme. Er med stofstrimler, der er isyet i siderne og lagt i læg, så lommen bliver ekstra rummelig.

Bølge (strikketeknik)

Forskudt motiv, der opstår ved, at der udelukkende strikkes ret et antal gange. Reliefet minder om bølger.

Bådformet udskæring

Oval udskæring, som går fra skulder til skulder.

Båndbroderi

Effektgarner som f.eks. båndgarn syes på stoffet i forskellige mønstre på en speciel, flerhovedet symaskine.

Modeekspertise
Over 50 års erfaring i branchen
Køb på faktura
Nemt og sikkert
GOD SERVICE
For at du er tilfreds
Bestillingsservice
70 11 04 04
PETER HAHN kundeservice
70 11 04 04


Telefonerne er åbne mandag til fredag kl. 8.00 til kl. 18.00.

Ellers kan du skrive en e-mail til
service@peterhahn.dk