Tekstil- og modeleksikon

Det er en fast del af den eksklusive mode fra Peter Hahn, at der er anvendt udsøgte stoffer og garner. Vi lægger ekstra stor vægt på at anvende lækre og behagelige naturmaterialer som kashmir, bomuld og silke. Her finder du alt fra A til Z om forskellige tekstilers egenskaber og fagbegreber fra modens verden.

 • U-formet udskæring

  Meget vid udskæring, formet som bogstavet ’U’.

 • Udbrænding

  Stof af enhver slags af blandede garner, hvor en del af fibrene ætses bort i mønstre. Derved opstår der et tæt mønster, hvor underlaget kan ses igennem.

 • Udbrændt velour

  Blødt fløjlsstof med kort luv, hvor underlaget kan ses gennem det korte flor. Mønsteret opstår ved at ætse floret væk, så et reliefmønster fremkommer. Anvendes til kjoler, skjorter og aftenkjoler.

 • Udendørsjakke

  Jakke egnet til fritidsbrug, som er udstyret i overensstemmelse hermed.

 • Udkogning

  Kogning af bomuld under tryk under tilsætning af natronlud for at fjerne frødele og ledsagestoffer som voks, pektin og slettemiddel.

 • Ukonstrueret

  Særlig beklædning inden for herretøj, som er forrarbejdet uden indvendig formgivning, denne side kan forekomme ’ufærdig’, især bar. For eksempel en jakke uden for og skulderpolstring.

 • Uld

  Uld og andre dyrehår består hovedsagligt af proteinsubstanser (keratin). Disse er afgørende for uldens brugsegenskaber, ligesom den særlige fiberstruktur. Uldens kvalitet bedømmes på finhed, krusning og fiberlængde. Ulden kommer oprindeligt fra lande som Australien, New Zealand, Indien, Pakistan, etc. Fordele: Uld har en høj varmeledningsevne, er elastisk, formfast og krølfri, har trods tørhed en god absoberingsevne, kan formes, er hudvenlig og smudsafvisende. Ulemper: Uld filtrer (behandling: anti-filt-behandling). WOOLMARK COMPANY: Verdensomfattende marketingsorganisation for ren ny uld, stiftet i 1937 som IWS. Det derved oprettede fælles samarbejde omkring spinding, vævning, industri og handel sikrer uldens konkurrenceevne og befordrer salget.

 • Uldfilt

  Filt fremstillet af ren ny uld, der anvendes som beklædningsfilt. Karakteriseret ved let komfort samtidig med at det er krølfrit og varmeisolerende.

 • Ulster

  Klassisk vinterfrakke til mænd og kvinder, forsynet med karakteristisk ulsterfacon, rygbælte, påsyede lommer samt bredt afstukne kanter. Lavet af kraftigt uldstof og formgivet i lige linje. Frakken stammer fra det irske grevskab Ulster, som var berømt for den slags uldstoffer.

 • Uniformstil

  Inspireret af alle slags uniformer. Karakteristisk for stilen er det stramme snit og de kontrastfulde farvekombinationer.

 • Urlomme

  Forlomme i buks i forskellige variationer, lommen er meget lille og kan kun benyttes med to fingre.

opad
 
Du har lagt denne vare i indkøbskurven
text